Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, depremden etkilenen 9 İlin ilçeler dahil tamamının teşvikte 6. Bölge kapsamına alınması gerektiğini vurguladı.
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, depremden etkilenen 11 ilin ekonomik ve sosyal yaralarının sarılması adına, 6. Bölgede olan Diyarbakır ve Şanlıurfa hariç, 9 ilin ilçeler dahil tamamının teşvikte 6. Bölge kapsamına alınması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Çoban, yaptığı basın açıklamasında, Elâzığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa illerini etkileyen deprem felaketinin Türkiye’nin yakın tarihindeki en büyük afetlerden biri olduğunu belirterek, “Bu felaket, yalnızca can ve mal kayıplarına neden olmadı; şehirlerimizin sosyo-ekonomik yapılarında da derin yaralar açtı. Devletimiz, milletimiz ve ilgili tüm kurumlarımız olağanüstü bir seferberlik örneği sergiledi. Bu dayanışma ruhuyla şehirlerimizi daha güçlü ve dirençli bir şekilde ayağa kaldıracağız” dedi.
“Malatya Stratejik Öneme Sahip”
Malatya’nın depremden etkilenen iller arasında stratejik bir konuma sahip olduğuna dikkat çeken Çoban, ilin ekonomik potansiyelinin etkin bir şekilde değerlendirilmesi için kalıcı, kapsamlı ve adil düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade etti. Çoban, “Potansiyel risklerin öngörülmesi, fırsatların değerlendirilmesi ve hızlı aksiyon alınması, Malatya’nın yeniden yapılanma sürecinde daha güçlü bir pozisyon kazanması için elzemdir” dedi.
Cazibe Merkezleri Programı ve 6. Bölge Teşvikleri Devam Etmeli
2017 yılında başlatılan Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yatırımları destekleyen Cazibe Merkezleri Programı kapsamında sağlanan 6. Bölge teşviklerinin önemine değinen Çoban, bu teşviklerin sadece OSB yatırımlarıyla sınırlı kalmasının şehirde haksız bir rekabet ortamı yarattığını ifade etti. Çoban, şunları kaydetti: “OSB dışındaki yatırımların 4. Bölge teşviklerinden faydalanması, yatırımcılar arasında eşitsizlik oluşturdu. Bu durum ilçelerin kalkınma süreçlerini de olumsuz etkiledi. Yine de 31 Aralık 2024’te sona erecek olan teşviklerin süresi mutlaka uzatılmalı ve kapsamı genişletilmelidir.”
Depremden Etkilenen 11 İl 6. Bölgede Olmalıdır.
Çoban, depremden etkilenen 9 ilin de tamamen 6. Bölge teşvik kapsamına alınması gerektiğini belirterek; ”Teşvikte 6. Bölgeye alınmamız, yer kısıtlamalarını kaldıracak, teşvikler yalnızca OSB yatırımlarıyla sınırlandırılmayacaktır. İlçeler ve beldeler de yeni yatırımları alacak ve depremin yıkıcı etkisi daha kolay atlatılacaktır.” dedi.
“9 İl Tarihi Bir Dayanışma Sergilemeli”
Prof. Dr. Bilal Çoban, depremden etkilenen 9 ilin valileri, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, ticaret ve sanayi odaları ile sivil toplum kuruluşlarına birlik ve dayanışma çağrısı yaptı. Çoban, “Bireysel çıkarlar veya siyasi polemikler bir kenara bırakılarak, öncelik şehirlerimizin yeniden ayağa kalkması ve halkımızın refaha kavuşması olmalı, Elazığ’ımızın ilçelerini de kapsayacak olan teşvikte 6. Bölgeye alınmamız için çalışmalara mutlaka başlanmalı ve lobi oluşturularak mücadele edilmelidir” dedi.
“Deprem Bölgeleri İçin Topyekûn Kalkınma Fırsatı, Cumhurbaşkanımıza Anlatılmalıdır”
Çoban, 11 ilin ilçeleriyle birlikte teşvikte 6. Bölge kapsamına olmasının, yeni yatırımları artıracağını, istihdam olanaklarını genişleteceğini ve ekonomik canlılığa katkı sağlayacağını belirtti.
Son olarak tüm milletvekilleri, yerel yöneticiler, iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarını ortak bir irade ile hareket etmeye davet eden Çoban, “tüm İllerin Valisi, Milletvekilleri, Ticaret Odası Başkanı ve siyasi parti il başkanları, Teşvik Kanununda belirtilen şekliyle 6. Bölgeye alınmamız için süreci bir an önce başlatmalı, her türlü yapıcı iş birliği ve görüşmeleri yaparak, Diyarbakır be Şanlıurfa hariç, 9 ilin yetkililerinden oluşacak lobinin kurulmasına öncülük etmelidir.
Deprem illerinin sesini Sayın Cumhurbaşkanımıza duyurarak, tüm iller de her yıl sonunda uzatılacak mı endişesi yaşatılan bu sıkıntıyı kalıcı olarak sona erdirmeli ve Teşvikte 6. Bölgeye alınmamız sağlanmalıdır.
En azından 4. veya 5. Bölgede olan Elâzığ, Hatay, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye illeri il ve ilçeleri ile birlikte 6. Bölgeye alınmalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.